Νήσος Θάσου, Ελλάς
Θάσος Συζητήσεις
Θάσος Ειδικές Προσφορές Τελευταίας Στιγμής

Θάσος Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων, Τζιπ και Μοτοσικλετών...
Αγγλικά

Θάσος Ιστορία: Αρχαιότητα

Ελληνικά
Bookmark & Share ThassosΠροσθήκη σε...


Θάσος Ιστορία: Αρχαιότητα

   Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η Θάσος πρωτοκατοικήθηκε στη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων. Το νησί αποικήθηκε σε πρώιμη εποχή από τους Φοίνικες που προφανώς γοητεύτηκαν από τα ορυκτά του, κυρίως χρυσό και μάρμαρο, καθώς και από τα υπέροχα δάση που διαθέτει.


   Τελικά η κυριαρχία των Φοινίκων χάνεται, και το 720 π.Χ ή το 708 π.Χ η Θάσος γίνεται ελληνική αποικία της Πάρου. Οι Έλληνες επέκτειναν τη δύναμή τους στην ηπειρωτική χώρα, όπου κατείχαν χρυσορυχεία πολυτιμότερα από αυτά του νησιού. Από αυτές τις πηγές οι Θασίτες απέκτησαν μεγάλο πλούτο, καθώς τα ετήσια εισοδήματά τους έφταναν τα 200 ή ακόμη και τα 300 τάλαντα. Ο Ηρόδοτος, που επισκέφθηκε τη Θάσο, υποστηρίζει πως τα καλύτερα χρυσορυχεία ήταν αυτά που άνοιξαν οι Φοίνικες στην ανατολική πλευρά του νησιού που βλέπει προς τη Σαμοθράκη.

   Το τέλος της αρχαϊκής εποχής βρίσκει την πόλη τόσο ανεπτυγμένη, ώστε χτίζεται ένα μοναδικό τείχος πόλεως κατασκευασμένο από μάρμαρο και σχιστόλιθο, με γλυπτά στις πύλες και με μια περίμετρο 4 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θάσου θα έπρεπε αργότερα να το κατεδαφίσουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο Βασιλιά Δαρείο και τον στρατηγό του, Μαρδόνιο όταν εισέβαλαν στη Θράκη. Αργότερα, μεταξύ του 412-411 π.Χ το τείχος ανακατασκευάστηκε, αλλά μέχρι τότε η πόλη ήταν ανοχύρωτη.

   Όταν οι Πέρσες εγκατέλειψαν το Αιγαίο, μεταξύ του 480-478 π.Χ, η Θάσος επανήλθε δίπλα στις ελληνικές πόλεις. Εκείνη την εποχή (478-477 π.Χ)είχε συσταθεί η 1η Αθηναϊκή Συμμαχία στην οποία προσχώρησε και η Θάσος. Τη άνοιξη του 477 π.Χ η Θάσος στέλνει τριάντα πλοία στη λεγόμενη «συμμαχία της Δήλου». Αργότερα όμως, αποστάτησαν, λόγω διαφωνιών σχετικά με τα ορυχεία και τα εμπορεύματα στην ηπειρωτική χώρα.

   Οι Αθηναίοι τους νίκησαν διά θαλάσσης, και έπειτα από μια πολιορκία που διήρκησε πάνω από δύο χρόνια κατέλαβαν την πρωτεύουσα, τη Θάσο, ίσως το 463 π.Χ, και υποχρέωσαν τους Θασίτες να γκρεμίσουν τα τείχη τους, να παραδώσουν τα πλοία τους, να πληρώσουν αποζημίωση και μια ετήσια εισφορά (το 449 π.Χ ήταν 21 τάλαντα, ενώ το 445 π.Χ 30 τάλαντα περίπου) και να παραιτηθούν από της κτήσεις τους στην ηπειρωτική χώρα. Το 411 π.Χ, τον καιρό της ολιγαρχικής επανάστασης στην Αθήνα, η Θάσος αποστάτησε ξανά και βρέθηκε στα χέρια Λακεδαιμόνιου άρχοντα, αλλά το 407 π.Χ οι οπαδοί των Λακεδαιμονίων εκδιώχθηκαν και έγιναν ξανά δεκτοί οι Αθηναίοι υπό την εξουσία του Θρασύβουλου.

"Η ιστορική κληρονομιά της Θάσου είναι ανεκτίμητης αξίας..."

Αρχαία Αγορά Θάσου Θάσος Αρχαίο Θέατρο

Αρχαιότητα Ρωμαϊκή Εποχή Οθωμανική Εποχή Στη Διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος Η Θάσος Σήμερα



Βγάλτε Λεφτά - Πληρωθείτε βλέποντας διαφημίσεις - Τα Καλύτερα PTC Σάϊτ Εδώ:
The Innovation in Paid-to-Click Services | Η καινοτομία στις Paid-to-Click Υπηρεσίες

(c) Copyright 2004- - WWW.THASSOS.NET.GR - Θάσος Ελλάδα