Εντούτοις, αυτό δεν κράτησε πολύ, επειδή ο φόβος των πειρατών ανάγκασε τους Θασίτες να ζητήσουν βοήθεια από τον πασά της Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο τέλος του 1821 υπέγραψαν μαζί του μια συνθήκη, γεγονός που εξόργισε τους ναυτικούς των Ψαρών επειδή οδήγησε την επανάσταση σε αποτυχία. Στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, η Θάσος και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης. Περισσότερα από 1000 άτομα σφαγιάστηκαν βάρβαρα, άλλοι βασανίστηκαν και πολλοί χάσανε τις ιδιοκτησίες τους.
Το νησί παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο Μαχμούτ τον 2ο στον Μεχμέτ Αλί της Αιγύπτου, ως επιβράβευση στην Αιγυπτιακή παρέμβαση στον Πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (κάτι που απέτρεψε τη δημιουργία νέου ελληνικού κράτους).
Η Αιγυπτιακή εξουσία ήταν σχετικά ευνοϊκή (από κάποιες πηγές ο Μεχμέτ Αλί είτε γεννήθηκε είτε πέρασε τη βρεφική ηλικία του στη Θάσο) και το νησί άρχισε να ευημερεί μέχρι το 1908, όταν το καθεστώς των Νεότουρκων διεκδίκησε τον Τουρκικό έλεγχο. Στις 20 Οκτωβρίου του 1912, στη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου ένα ελληνικό ναυτικό απόσπασμα αξίωσε τη Θάσο ως μέρος της Ελλάδας, και έτσι παραμένει από τότε.
|