Το Μαυσολείο του Οκταβιανού Αύγουστου
 (Ιταλία) |
Υπό Ρωμαϊκή κατοχή, η Θάσος παρέμεινε ελεύθερη μόνο στο όνομα. Γι΄αυτό ο Πλήνιος αναφέρει τη Θάσο ως ελεύθερη μέχρι την περίοδο του Φλάβιου, όταν ο Βεσπασιανός (70-69 π.Χ) ένωσε τη Θάσο με την επαρχία της Θράκης. Από εκεί και πέρα ήταν πραγματικά μια μακρινή επαρχία για την ισχυρή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Φαίνεται ωστόσο, ότι παρ’όλο που η Θάσος έχασε την ελευθερία της στη διάρκεια αυτών των ετών, ανέκτησε την παλιά της ευημερία, όπως μαρτυρούν οι πλούσιες λάρνακες που έχουν συντηρηθεί από εκείνη την εποχή. |
Οι κάτοικοι της Θάσου διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στις τελευταίες στιγμές της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Στην τελευταία αντιπαράθεση στους Φιλίππους, μεταξύ των δημοκρατικών Βρούτου και Κάσιου και των αντιπάλων τους Αντώνιου και Οκταβιανού, η Θάσος χρησιμοποιήθηκε από τους δημοκρατικούς ως ορμητήριο και τροφοδοτικό κέντρο. Σε αυτή τη μάχη στους Φιλίππους, ο Κάσιος αυτοκτόνησε και ο Βρούτος μετέφερε το σώμα του στη Θάσο, αποδίδοντάς του τις τελευταίες τιμές. Εκεί επίσης, μετά τη δεύτερη μάχη και το θάνατο του Βρούτου, βρήκαν καταφύγιο πολλοί διάσημοι Ρωμαίοι. Το φθινόπωρο του 42 π.Χ, ο Αντώνιος στράφηκε εναντίον της Θάσου για αντεκδίκηση. Ευτυχώς, αυτή η έλλειψη εύνοιας δε διήρκησε πολύ, καθώς ο Αύγουστος και η οικογένειά του αποκατέστησαν τα πρότερα προνόμια της πόλης. Ωστόσο, η ανάπτυξη του νησιού ήταν από εκείνη την εποχή συνδεδεμένη με τη Ρωμαϊκή ιστορία και τους αυτοκράτορές της, γεγονός που αντανακλά στην κοινωνική πολιτική ζωή του νησιού.
Ταυτόχρονα, η κοινωνική εξέλιξη προχωρούσε με τις δουλειές και τα χρήματα να βρίσκονται σε έναν μικρό αριθμό οικογενειών, καθώς οι γυναίκες ανέλαβαν ιερατικά καθήκοντα, ανακαινίζοντας τα ιερά με δικά τους έξοδα.
Στα χρόνια της Αυτοκρατορίας, η κυβέρνηση της Ρώμης προσπάθησε να επαναφέρει την αριστοκρατία, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία, τους «φίλους του Καίσαρα και της πατρίδας», ένας τίτλος που απονεμήθηκε στους περισσότερους διακεκριμένους Θασίτες του 1ου αιώνα μ.Χ. Στο τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ, η Γερουσία είχε συμπεριληφθεί στις διοικητικές αρχές. Οι υψηλόβαθμοι ιερείς του Αυγούστου εργάστηκαν σε κατασκευές, διαγωνισμούς και παρουσιάσεις για να επιδείξουν τον πλούτο τους. Διεξήγαγαν μονομαχίες, «κυνηγετικά» παιχνίδια και στα μέσα του 2ου αιώνα ανακαίνισαν το θέατρο.
Όταν δημιουργήθηκε η επαρχία της Θράκης στη διάρκεια της βασιλείας του Κλαύδιου, η Θάσος ωφελήθηκε απαλλασσόμενη από την υποχρέωση να προμηθεύει στρατό ή να εκτελεί καθήκοντα για την αυτοκρατορική ταχυδρομική υπηρεσία της ηπειρωτικής χώρας. Μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ η Θάσος ευημερούσε. Με την έλευση του Χριστιανισμού ο αριθμός των Βασιλικών αυξήθηκε, όπως έγινε στους Φιλίππους, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τελικά στη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, η Θάσος έγινε ο οίκος των επισκόπων.
|